In functie de relatiile pe care le intreprind cu mediul de afaceri, putem identifica mai multe tipuri de antreprenori. Principalele patru categorii de antreprenori pot fi:
- Antreprenori inovatori;
- Antreprenori imitatori;
- Antreprenori Fabian;
- Antreprenori trantori.
Antreprenori inovatori
Inovatorii sunt cei care introduc un produs sau serviciu nou sau cei care introduc in economie sau mediul inconjurator un nou sistem. Ei sunt foarte pozitivi cu privire la ceea ce creeaza, care poate sau nu sa existe pe piata asa cum este cerut. Acesti antreprenori sunt de cele mai multe ori agresivi si isi prezinta produsul cu zel si devotament. De exemplu: Ford a vrut sa inlocuiasca motorul pe benzina sau motorina cu unul pe kerosen. Steve Jobs a produs iPod/iPad/iPhone.
Antreprenori imitatori
Acesti antreprenori sunt cei care repeta o anumita caracteristica sau inovatie intr-un anumit produs/serviciu pentru a face acest lucru mai atragator si pentru a avea un avantaj competitiv fata de piata actuala. Ei cauta scurtaturi pentru a patrunde pe piata si pentru a dezvolta un produs rapid si usor de utilizat. Acest tip de antreprenor se gaseste cu precadere in tarile subdezvoltate deoarece riscurile sunt scazute, populatia nu este bine educata si datorita lipsei de constientizare. De exemplu: China este o economie in crestere care ofera cetatenilor sai mari oportunitati. Dintre acestea, piata telefoanelor mobile creste prin adaptarea si modificarea produsului inovator de catre companiile inovatoare. Apple a lansat un telefon care avea cateva butoane, operat in mare parte software (iPhone). Dezvoltatorul chinez a vandut inovatia ecranului tactil prin adaugarea unei noi tehnologii care sustine 2 sau mai multe conexiuni GSM, la un pret foarte accesibil.
Antreprenori Fabian (vezi Fabian society)
Acestia sunt antreprenorii din a doua generatie si sunt foarte sceptici in a face un pas daca si pana cand nu au clar definit daca si cand ar fi o pierdere, daca pasii nu sunt facuti la timp. Ei imita doar daca si cand considera ca este potrivit si numai in momentul in care au o imagine clara a lucrurilor. Prefera sa nu isi asume riscuri, fiind foarte rigizi si fundamentali, gandidu-se sa-si asume unele riscuri. De cele mai multe ori urmeaza metoda traditionala si nu au de gand sa se schimbe.
Antreprenori trantori
Acesti antreprenori sunt incapatanati in privinta schimbarilor chiar daca au de suportat o scadere a profitului. Ei prefera sa conduca intreprinderea asa cum este, indiferent de schimbarea cererii si tendinta pietei. De exemplu: cei care inca utilizau Yahoo Messenger desi aplicatia era aproape pe moarte. Acum ca a disparut, acesti antreprenori au fost fortati sa isi schimbe modul de comunicare online.