Sfantu’ gratar facut la bloc

In ultima vreme vad tot mai des cum se organizeaza adevarate sezatori in jurul unui gratar… in fata blocului.

Poate am eu o perceptie gresita a lucrurilor, dar eu cred ca din moment ce locuiesti intr-un bloc ai achiesat la ideea de a trai intr-un colectiv format din oameni cu preferinte si ratiuni diferite si de a te obliga sa le respecti drepturile. Intr-o astfel de comunitate nu toti oamenii sunt la fel. Adica, nu toti au voie sa consume aceleasi alimente (din ratiuni medicale sau chiar religioase), nu toti isi permit sa consume gratar (din ratiuni financiare sau de indemanare/a avea ceea ce este necesar unei astfel de actiuni), dar mai ales, NU TOTI VOR SA SIMTA MIROSUL EMANAT DE GRATAR. Daca locuiesti la casa, lucrurile stau altfel pentru ca tu esti stapan pe terenul tau, iar daca vecinul face un gratar si te deranjeaza, poti lua masuri (iti faci gard mai mare, nu stiu). Dar cand esti intr-un bloc, regulile astea reglementate prin niste regulamente si, mai ales, de bunul simt.

La o analiza rapida, adica daca ne uitam pe fereastra cand se face un gratar, o sa vedem in rolul principal exact acel vecin care cand s-a izolat blocul el nu a contribuit (a fost smecherul care a zis ca daca la ceilalti o sa fie mai cald, se va incalzi si la el) si a distrus mare parte din randamentul izolatiei. E acel vecin retardat care si-a facut ulterior izolatie, si pentru ca toti ceilalti vecini au gusturi mai putin rafinate decat ale lui, a optat spre un galben OU sau albastru azzuro la fatada pentru ca acea nuanta de crem e prea banala pentru apartamentul lui in care cand s-a mutat, pe vremea lu’ Ceasca, a venit cu catel, cu purcel si cateva gaini. E vecinul ala idiot care cand vede ca iti schimbi ceva prin casa te reclama la politie ca el intre 13:00 si 17:00 are program de siesta. Da, tampitul ala care si-a imprejmuit la parter in fata blocului simtind nevoia sa faca din bloc o casa si din oras un sat. Este exact acel nesimtit care isi lasa punga de gunoi in fata usii parca incercand sa cheme criminalistii crezand ca are un copil mort acolo.

Dar de ce nu isi fac acesti stimabili vecini gratarul in casa? Pentru ca se impute-n toata casa. Si atunci ei ce fac? Exact, scot gratarul afara. Si ce daca mai impute la 40 de familii in casa? Important e sa nu puta-n casa lor ca oricum cu mirosul se obisnuiesc in timp ce parlesc mortaciunea pe gratar. „Restu’ sa mai astepte” cum era celebra replica din gluma cu cel care castigase la Loto premiul cel mare si care a zis ca isi va achita datoriile cu banii castigati, iar reporterita il intrebase ce va face cu restul. Si uite asa ne vedem condamnati sa respiram fumul inecacios al unui gratar facut din cauza inculturii unor specimene.

Eu de nesimtitii astia m-am saturat pana peste cap. De ei, de mentalitatea lor de 2 bani. De ura si invidia pe care ei o au. Asupra tuturor. Ei nici macar nu sunt un grup unit. Ar fi fost ceva benefic pentru tara noastra ca ei sa fie o comunitate, dar astia si intre ei se mananca (si de vii, nu doar prajiti).

Daca scapam de astia, gradul de civilizatie in tara noastra o sa aiba o crestere alarmanta de o sa isi puna semne de intrebare occidentul asupra noii generatii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: