Secretul fericirii

Filozoful Epictet spunea ca “o viata fericita este imposibila daca nu ne simplificam obiceiurile si nu ne moderam dorintele”. Pentru a putea duce o viata fericita este necesar sa ne intoarcem la esenta.
Exista multe carti care detaliaza modul in care putem face acest lucru, dar cele trei norme de baza sunt urmatoarele:
1. Redu obiectele si complicatiile din viata ta.
2. Organizeaza-te cat mai simplu cu putinta.
3. Economiseste timp cu ceea ce nu este absolut necesar.
Maestrii zen afirma ca, pentru a avea o viata implinita, pe langa simplitate trebuie sa-ti exersezi si atentia deplina. Aceasta inseamna ca acorzi atentie momentului present, dar fara a emite judecati. Aceasta modalitate de perceptive ne permite sa ne dezvoltam un grad mai inalt de constientizare, de claritate si de acceptare, atat fata de noi insine, cat si fata de sitatutiile pe care le intalnim zi de zi. Daca suntem prezenti cu toate simturile alerte intr-o situatie dificila, vom gasi mai usor iesirea sau vom descoperi unde anume am gresit.
Daca suntem capabili sa fim pe deplin constienti de ceea ce facem aici si acum, putem descoperi oportunitati care altfel trec neobservate. Cu alte cuvinte: ceata nu ne permite sa vedem peisajul sau daca trecem prin viata adormiti nu ne bucuram de drum.
Exista trei bariere care ne impiedica sa vedem ceea ce este in fata noastra:
1. Excedentul de bagaje. Tragem trecutul dupa noi si prezicem viitorul.
2. Angajamentele. Suntem dependenti de prea multe lucruri in acelasi timp. Trebuie sa fim selectivi si sa invatam sa spunem nu.
3. Lipsa de comunicare. Este necesar sa ascultam, sa ne ascultam pe noi insine si pe ceilalti ca sa stim cand se apropie o oportunitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: