Secretul creativitatii

Antonio Gaudi se apara de cei care il acuzau ca plagiaza formele naturii, spunand ca natura era profesoara lui si el nu facea altceva decat sa respecte creatia ei initiala, pe care o lua drept exemplu. Dezvolta o forma noua, inspirata din munca originara a arborilor, a florilor si a animalelor, dar nu vedea aici decat niste modele pe care nu le copia niciodata in intregime.

Pentru artisti, a se inspira din ceva deja creat nu inseamna a copia, ci a porni de la un punct care functioneaza correct si a-l dezvolta dupa aceea in totalitate.

Cunoscutul scriitor Austin Kleon vorbeste despre aceasta chestiune in cartea sa Cum sa copiezi un artist, enumerand toate caracteristicile pe care le considera comune eroilor.

Dupa parerea lui Kleon, toti artistii fura ideile din alte creatii deja existente si numai cei mai abili sunt capabili sa discearna ce merita si ce nu merita sa fure.

Autorul ne asigura ca nu exista nimic original, orice idee noua nu este altceva decat un amestec sau o combinatie de mai multe idei anterioare, care au dat rezultate. Astfel, el considera ca artistul este un simplu culegator de idei, dar nu un accumulator. Acumulatorul culege fara discernamant, in timp ce artistul selectioneaza si ia numai ceea ce ii place cu adevarat.

Si ne propune drept ilustrare o teorie economica aparte: daca cineva face suma salariilor celor cinci cei mai buni prieteni ai lui si dupa aceea face media, rezultatul va fi foarte apropiat de propriul salariu, deoarece intotdeauna ne place sa fim printre egali!

In acelasi mod, Kleon ne asigura ca opera artistului este o combinatie de idei ale altora.

In cartea lui ne ofera zece sfaturi de care ar trebui sa tina seama orice creator atunci cand incepe sa lucreze:

  1. Fura ca un artist.
  2. Nu astepta sa stii cine esti ca sa incepi.
  3. Scrie cartea pe care ai vrea sa o citesti.
  4. Foloseste-ti mainile.
  5. Proiectele secundare (cele carora nu te consacri tot timpul) si pasiunile sunt foarte importante.
  6. Secretul: fa o treaba buna si imparte-o cu prietenii tai.
  7. Geografia nu mai este o limita in era internetului.
  8. Fii binevoitor (lumea este foarte mica).
  9. Plictiseste-te (este singura modalitate de a putea lucre).
  10. Creativitatea ineammna a scadea (a lua vs a pune).

Secretul creativitatii este sa stii cum sa iti ascunzi sursele!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: