Sacrificiile unui freelancer

Odata cu reducerea dimensiunilor birourilor si raspandirea muncii la distant, tot mai multe persoane decid sa devina liber-profesionisti, freelancer sau persoane fizice independente (autorizate).

A fi freelancer nu este la indemana tuturor, desi in anumite profesii – mai ales in cele creative – a devenit o norma. Cel care este propriul sau angajator trebuie sa-si caute singur de lucru. Cu alte cuvinte, schimba libertatea pe responsabilitate. Esti independent si poti sa-ti dezvolti libert aptitudinile, dar in acelasi timp trebuie sa-ti gestionezi finantele sis a muncesti adesea mai multe ore decat ai dori.

Iata cateva “tributuri” pe care trebuie sa le platesti ca sa poti munci in libertate:

  • Un profesionist care munceste pe cont propriu este constient de faptul ca, desi la un moment dat ploua cu solicitari de munca, acestea pot la fel de bines a dispara total in orice clipa si, deci, trebuie sa planifice in consecinta.
  • Un lucraor independent trebuie sa fie gata oricand sa-si efectueze munca, caci aceasta poate aparea in orice moment si ii poate acapara tot timpul disponibil, indifferent ca este vorba de weekend sau de vacanta.
  • Cine decide sa duca acest mod de viata trebuie sa caute mereu client si misiuni noi. Pentru aceasta trebuie sa aiba intalniri frecvente, sedinte si proiecte.
  • Este clar ca un lucrator independent va fi nevoit sa lucreze in weekend, in zilele de sarbatoare si in vacanta, dar, in acelasi timp, poate sa-si ia cateva zile libere oricand doreste, chiar si atunci cand toata lumea munceste.
  • Lucratorul independent trebuie sa aiba intotdeauna o rezerva pentru cazuri de urgenta, dar in principiu, isi transforma toata munca in beneficiu. Cu alte cuvinte, nu exista ore suplimentare neremunerate.
  • De acasa. Un profesionist care lucreaza pe cont propriu poate sa faca acest lucru, oriunde doreste, daca ocupatia lui ii permite.
  • Bucuria de a face ce vrea. Datorita faptului ca lucreaza pe cont propriu, un lucrator independent se poate consacra activitatii care ii place, marindu-si astfel abilitatile si devenind expert in domeniu sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: