Ocultismul marketingului sau NOI in contextul lui 2015

NOI în contextul lui 2015

 

*

 

Anul 2015 este anunţat de către specialişti ca fiind anul schimbării, “renaşterii” economiei, a mult aşteptatei toleranţe religioase. Nu se diferenţiează cu nimic faţă de 2014 sau chiar 2011. Totuşi, unde greşim?

Din moment ce am ajuns să ne omorâm între noi, să ne discriminăm şi să facem diferenţieri în funcţie de sorginte, pot spune că este clar că nu s-a ajuns aici din cauza inteligenţei sclipitoare a maselor ci tocmai din ignoranţa lor şi din acceptarea sistemelor. Un proverb românesc spune că „Banul este ochiul dracului!” şi îi dau mare dreptate.

Care este cauza? Economia! Ce este economia? Conform NODEX 2002, economia reprezintă „ansamblul elementelor care privesc producerea, distribuţia şi consumul bunurilor materiale” la care aş mai adăuga şi serviciile. Acest domeniu este foarte dezvoltat în zilele noastre şi a ajuns să cuprindă elemente precum Knowledge Management sau Drept Comercial, pornind de la micro şi macro economie, contabilitate. DECI, s-a dezvoltat foarte mult! Asta este foarte bine. NOI suntem rezultatul dezvoltării. Strămoşii noştri s-au coborât din copac, au început să vorbească, au evoluat! Dar ideea este alta.

Economia a ajuns îCum-va-arata-economia-romaneasca-in-2015n acest punct bazându-se pe un model. Modelul economic cel mai des întâlnit şi cunoscut de toată lumea se numeşte Cerere şi Ofertă. Astfel, până pe la mijlocul anilor 1900 lumea CEREA iar comercianţii OFEREAU. Acest sistem funcţiona simplu, fără algoritmi complicaţi. Daca cineva voia o prăjitură cu glazură de banane şi cremă de vanilie mergea la o cofetărie şi întreba de acest produs, apoi la alta, iar dacă acest produs încă nu era produs, la scurt timp apărea pe piaţă. Astfel oferta apărea în funcţie de cerere. Lumea cumpăra ce voia. Nimic mai mult. Desigur că au apărut şi produse care nu erau neaparat cerute, de exemplu, automobilul. Ford a fost un iniţiator, a simţit nevoia oamenilor şi cu ajutorul imaginaţiei a reuşit să o pună în practică. Problema nu e a celor care oferă fără să existe o cerere explicită, ci a celor care OFERĂ fără să existe cerere, iar prin marketing generează o nevoie. Mesajul subliminal este interzis prin lege în România.

Astfel, pe piaţă au apărut diverse produse consumatoare de alte produse, ca de exemplu, smartphone-urile care au nevoie de internet pentru a fi ”smart”, în rest, ele nefiind decât nişte telefoane fara butoane, cu o rezistenţă scăzută, consumatoare şi de service. Ne-am complăcut într-un joc economic din care manipulation1rămânem cu buzunarele goale.

Ce ar fi de facut? Simplu! Să nu ne mai complacem în acest joc! Adică să nu cumpărăm ce nu avem nevoie. Nu numai firmele trebuie să fie “dure” şi să “muşte” din concurenţă, ci în primul rând NOI trebuie să facem asta!

Trebuie să reajungem în punctul în care clientul este cel mai important pentru firmă fără a fi necesar elementul numit Managementul Relaţiilor cu Clienţii ce are rolul de a AMINTI vânzătorului cine este important pentru el fără ca acesta să aibă un comportament natural.

Exemplu clar: noi trăiam fericiţi în partea estică a Europei Centrale când din Occident a apărut conceptul de Valentine’s Day! Evident că a prins. De ce? Pentru că este un bun prilej pentru comercianţi să vândă, deci să obţină venituri, iar media a preluat această idee pentru a-şi creşte, evident, profiturile. DAR NOI? Cu ce ne-am ales? Cu o cheltuială! De ce nu şi cu o ocazie de împărtăşire a dragostei sincere ce se manifestă între noi şi persoana de lângă noi? Pentru că, în primul rând avem această ocazie ÎN FIECARE ZI, deci nu ar trebui o zi specială în care preţul florilor şi al bomboanelor să crească, precum şi al altor articole de gen, iar, în al doilea rând, pe 24 februarie este DRAGOBETELE. Din moment ce avem o sărbătoare, de ce să mai introducem încă una? Exact, pentru consum! Crăciunul e un fiasco pentru vânzători. Se vinde orice. În cantităţi mari. Ne trebuie? NU! Cumpărăm? DA! DE CE? Pentru că prin intermediul marketingului ne este indusă ideea că nu va ma fi! De parcă ar intra zilele în pământ. De unde şi până unde, ar spune unii marketeri? Păi, voi v-aţi insipirat din perioada comunistă în care chiar era aşa. De sărbători puneai ceva mai mult pe masă pentru că era un prilej de a se aduna familia ş.a.m.d.

EU vreau să cumpăr doar ceea ce am nevoie. NU vreau să mi se bage chestii pe nas. Nu vreau să fiu manipulat. Vreau să fiu CONSULTAT! Dacă nu sunt mulţumit de un produs/serviciu fac reclamaţie. Nu tac. Încurajez progresul.

Pana la urma marketingul l-a creat pe „Charlie”…

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: