Ochii albastri provin din zona Marii Negre, de aproximativ 10000 ani!

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Copenhaga au identificat o singura mutatie care cauzeaza efectul ochilor albastri. Si toti oamenii cu ochi albastri sunt genetic legati de o persoana care a trait in zona Marii Negre undeva acum 6-10.000 ani! Studiul a fost publicat in „Journal of Human Genetics”.

O mutatie denumita OCA2 a luat fiinta in urma cu aproximativ 8000 de ani. Aceasta poate fi identificata ca un urmas al Marii Negre. Dr. Hans Eiber sustine ca inainte de aceasta, fiecare persoana avea ochii caprui.

„O mutatie genetica care afecteaza gena OCA2 a dus la crearea unui „comutator” care, literlamente, „opreste” capacitatea de a produce ochi caprui”, a spus Eiber.

Cand au fost examinate persoane cu ochi albastri din Iordania, Danemarca si Turcia, diferenta lor genetica a fost urmarita inapoi pe linia materna, in conformitate cu echipa lui Eiber. Pigmentul caprui de melanina este inca dominant. Cu toate acestea, in urma ultimei ere glaciare, europenii au dezvoltat aceasta mutatie rara care ii diferentieaza de restul rasei umane. 95% din europenii din Scandinavia au ochii albastri. De asemenea, s-a constatat ca acestia au o gama variata de culoari la piele si par. Comparativ, Europa are cea mai mare varietate de culoare a parului si a pigmentului pielii decat se poate gasi oriunde pe alt continent.

Continuarea articolului pe Whydontyoutrythis.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: