Municipiul Focsani, judetul Vrancea

Analiza socio-economica a municipiului Focsani, judetul Vrancea

Muncipiul Focsani, resedinta judetului Vrancea, aflat in cea mai joasa campie din Romania, Campia Siretului Inferior, fiind la doar 5m deasupra nivelului marii este situat pe DN2 (E85), la aproximativ: 180km de Bucuresti, 200km fata de Iasi, 180km de Brasov, 280km de Constanta, 100km de Galati si Braila sau 270km fata de Chisinau, Republica Moldova. Orasul are o populatie de aproximativ 79.000 locuitori (65.000 reali), fiind unul din orasele cu cea mai mare scadere a natalitatii din tara, numarand cu aproximativ 22.000 locuitori mai putin in 2015 fata de recensamantul din 2012.

Sunt cateva caracteristici specifice acestui oras ce apartin de cultura locala, inca din cele mai vechi timpuri. Astfel, orasul este amintit ca si targ inca din secolul 17, fiind avantajat si de pozitia de granita pe care a avut-o prin asezarea sa pe raul Milcov ce despartea Moldova de Tara Romaneasca.

Orasul Unirii a cunoscut cateva perioade in care s-a dezvoltat datorita unor catastrofe naturale (cutremure, incendii), dar si datorita conjuncturii politice. Astfel, aici a functionat primul asa-zis Parlament al Romaniei moderne, Comisia Centrala, unde s-au emis primele legi ale tarii. Personalitati de amploare a Romaniei au trait in oras, astfel ramanand in oras cateva edificii de mare amploare pentru istoria nationala, dar mai ales locala.

Perioada comunista a adus industrializarea in orasul de pe Milcov, aici fiind dezvoltate cateva fabrici si combinate printre care amintim: Fabrica de Confectii , Combinatul de prelucrare a lemnului (MOPAF S.A.), Intreprinderea de scule si elemente hidraulice (ROMSEH S.A.), Intreprinderea de aparataj electric (INSTAELECTRIC S.A.), Intreprinderi de producere, prelucrare și valorificare a vinului (VINICOLA S.A., VINCON S.A.), Intreprinderea de prelucrare mase plastice (UNIPLAST S.A.), Intreprinderea de vase emailate (VEF S.A.), Intreprinderea metalurgica (METANEF S.A.), unitati apartinand industriei usoare (HEIM-MILCOV S.A., FILATURA S.A., EFECTOFIL S.A.), precum si intreprinderi din industria alimentara (prelucrarea laptelui, valorificarea carnii, valorificarea legumelor si fructelor), Prelucrarea la cald a metalelor feroase (LAMINORUL S.A.).

Ramasitele acestor intreprinderi se pot gasi si astazi, dupa revolutie soarta lor fiind aproape compromisa. Unele dintre ele inca exista, dar sub alte denumiri, iar altele si-au schimbat intre timp obiectul de activitate.

Se remarca dezvoltarea industriei textile care in prezent reprezinta aproximativ 50% din totalul productiei la nivelul judetului Vrancea, fiind totodata varful de lance al industriei textile din Romania. In Focsani intalnim firma Artifex, a treia firma din Europa ca si capacitate de productie. Pandora, Tricotton Junior sau Incom sunt doar cateva exemple de fabrici de confectii cu peste 1.000 angajati, majoritatea lucrand in regim de lohn.

Revenind la caracteristica orasului Focsani, aceea de targ, astazi se remarca o dezvoltare continua in industria de comert cu amanuntul in magazine nespecializate, pe piata existand jucatori locali precum Paco Supermarket (6 locatii in Focsani), Zanfir SNC (5 locatii in Focsani), Laura Supermarket (1 locatie in Focsani) si altii, precum si jucuatori nationali/internationali precum Kaufland (1 locatie), Penny (3 locatii), Profi (3 locatii), Lidl (2 locatii), Carrefour (1 locatie), Carrefour Market (1 locatie), Supeco (1 locatie). Mai mult, in Focsani exista asa-numitul Onasis, un loc de distributie a diferitelor produse (alimentare, nealimentare, industriale, etc.).

Se observa o mare densitate de supermarketuri la o populatie atat de mica! Acest fapt se datoreaza mai multor factori. Unul dintre acesti factori il constituie faptul ca populatia localitatilor din jurul orasului creste in timp ce populatia Focsaniului scade; pozitionarea pe DN2, fiind „varsarea” Moldovei (inclusiv a Republicii Moldova) in Romania (in restul Romaniei), atrage consumatori din alte judete.

Industria alimentara reprezinta o alta ramura importanta, aici existand atat producatori precum Aurora, Aviputna, Comcereal, Crona Com, Avicola Focsani, Moripan Alex, Agroind Focsani, Vranlact, Stela Com, Grifon.

Industria producatoare de vinuri detine liderul pietei nationale  Vincon SA, judetul Vrancea avand cea mai intinsa podgorie din Romania, una din primele 10 podgorii ca si intindere din Europa. Intalnim producatori locali si internationali, de la mici crame pana la fabrici de vin sau produse derivate (otet, cognac, s.a.). Este bine cunoscut in zona „Secretul lui Bachus”, cel care facea vin fara sa foloseasca struguri. Pe langa Vincon, amintim Rovinex, Vingex Trans, Crama Girboiu, Casa Panciu, Bioaldevin.

O alta industrie cu un mare numar de jucatori pe piata raportat la populatia orasului si chiar a judetului este industria constructiilor. In orasul Focsani exista mai multe firme de constructii decat constructii noi in ultimii 20 de ani. Asadar, intalnim jucatori locali precum Rural Construct, Data Impex, Gabitzu Com, Combrat, Somir, Altdorf Tehnik sau Mani Prodexim precum si jucatori nationali cum sunt Praktiker, Bricodepot, Dedeman, Arabesque sau Sipex. La aceste firme se adauga firmele care executa lucrari de constructii sau care vand alte materiale de constructii precum acoperisuri, tencuieli decorative, firme de instalatii, s.a.

Industria militara are o lunga traditie in Focsani, armata fostului judet Putna avand un rol decisiv in Razboiul de Independenta de la 1877, judetul Vrancea fiind judetul cu cele mai multe mausolee din Romania.

Din judet nu lipsesc exploatatiile forestiere specifice partii centrale si de nord-vest a judetului.

Judetul Vrancea are un castig net pe cap de locuitor de aproximativ 1.850 RON, fiind unul din cele mai scazute venituri din Romania, iar rata somajului este de aproximativ 5,30%, mai mare decat media nationala de aproximativ 4,20%.

Exista un oarecare flux al persoanelor in acest oras ce genereaza comportamente si noi oportunitati pe piata. Pentru analize comprehensive, specifice, tintite pe nise de piata sau categorii de clienti, click aici!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: