[MiniMBA] Ghid practic pentru manageri – Marketing

Abordez o tema care este de multe ori desconsiderata, anume marketing-ul. E aproximativ treaba aia la care se pricep mai toti si pentru care ori nu se plateste ori plateste gresit. In marketing trebuie sa tinem cont de cateva aspecte vitale care ne pot oferi o imagine de ansamblu mai buna asupra pietei, a nevoilor acestora si a cat de vandut poate fi produsul.

Piata tinta

Piata tinta este un aspect primordial in orice domeniu de activitate. Ea ne spune explicit cine sunt clientii nostri. In definirea pietei tinta trebuie sa tinem cont de cateva aspecte importante: varsta potentialilor clienti, ocupatia acestora, veniturile pe care le au, sexul lor, iar pentru o tintire si mai precisa starea civila, religia si orientarea sexuala.

Definirea corecta a pietei tinta nu doar ca ne defineste marimea efectiva a pietei, deci cati potentiali clienti avem, dar ne ajuta orientandu-ne exact catre segmentul de clienti care sunt interesati de produsul nostru, eficientizand astfel costurile (promovare, vanzare, etc.). Un exemplu concret este faptul ca Apple si-a facut un magazin oficial in Frankfurt pe Main si nu in Offenbach care este la doar cativa kilometri de Frankfurt, desi costurile in Offenbach erau mult mai mici. Clientii sunt in Frankfurt, deci prin cresterea volumului de vanzari acopera cheltuielile suplimentare pe care le au cu vanzarea (chirii, salarii, s.a.).

Nisa de piata

Indiferent de domeniul de activitate, este foarte important sa avem o nisa! Daca ne uitam in jur, cei mai multi au aceasta nisa. De exemplu, un service auto e renumit pentru cum vopseste, iar altul pentru ca face directii foarte bune. Un depozit de materiale este foarte bun pe izolatii, iar altul pe caramida. Asadar, e important sa ne definim cu ceva fata de ceilalti competitori. La ceva sa fim foarte buni.

Mixul de marketing

Mixul de marketing se refera la cei 4P: produs, plasament, pret si promovare.

Produsul se refera la: tipul si calitatea produsului, ambalarea, aspectul, precum si caracteristicile acestuia. Se poate adapta, desigur, in cazul celor care ofera servicii, la modul in care serviciile sunt oferite (tehnologizarea acestora sau nu) precum si eficienta pe care aceste servicii o au.

Plasamentul se refera la modul prin care produsele/serviciile ajung la clienti. Ce canale de distributie sunt folosite, gradul de acoperire (local, regional, national, international), diversitatea sortimentelor, tipul de stocuri. Practic, reprezinta totalitatea activitatilor firmei prin care produsul/serviciul este distribuit catre piata tinta.

Pretul vizeaza nu doar pretul efectiv al produsului sau serviciului ci si posibilele reduceri, facilitati (cum ar fi transportul gratuit).  Se practica, din partea furnizorilor, un catalog cu preturi care sa ajunga de cele mai multe ori la clientul final, la care distribuitorul are un discount care reprezinta adaosul sau comercial.

Promovarea reprezinta totalitatea activitatilor legate de promovarea produsului sau serviciului precum reclamele, relatiile publice, promovarea directa, forta de vanzare (agenti de vanzari), etc. Aceasta este strans legata de piata tinta pentru a fi cat mai eficienta.

„Why?”!

Toti cei care fac o afacere o fac pentru profit. Asta e clar. Chiar si cei care au societati bazate pe o economie sociala fac asta cu un interes. Acolo nu se cheama profit ci salariu (si nu se rezuma doar la asta). Dar pentru un business e foarte important scopul. Este clar CE face o firma si chiar si cum face. Fie ca se investe in tehnologie, fie in oameni sau prin alte mijloace, ce si cum sunt aspecte „observabile”, ca sa zic asa. Dar, cel mai important, e sa avem clar definit un CE facem.

De exemplu, Apple nu vinde doar telefoane, laptopuri, tablete sau iPoduri. Apple vinde o tehnologie care creaza un nou stil de viata. Apple iti ofera mai multa libertate prin intermediul produselor pe care le creaza pentru oameni ca tine. Practic, ei au iesit din sfera fizica a produsului si ating nevoile… sau le creeaza?

Nevoile

Am lasat la urma ce e mai important, iar in ultimul timp si cel mai indepartat, nevoile. Daca la inceputul inceputurile nevoile erau cele care generau cerere, prin acest mod remarcandu-se si Maslow cu a sa piramida, in zilele noastre nevoile, fie ele de baza sau de autorealizare, par a fi satisfacute, iar producatorii sunt cei care „imping” pe piata noi nevoi. Practic, se induc noi nevoi, se creeaza noi dorinte.

De exemplu, prin intermediul telefonului mobil suntem mai aproape de cei dragi, interactionam mai usor, etc. Asa e, dar, practic, ne si indepartam de cei dragi. Se intampla asta pentru ca nu de putine ori preferam sa vorbim cu ei la telefon, iar in acest fel evitam sa ne intalnim, sa ne bazam experienta cu ei pe mai multe simturi. Din cele 5 simturi ne rezumam la unul sau doua (auz si vaz in cazul unui videocall si doar auz in cazul unui apel normal). Cand ne intalnim ne si mirosim, atingem si, de ce nu, chiar ne gustam!

Despre marketing se fac ani intregi de studiu, iar apoi urmeaza chiar studii post-doctorale. Asadar, printr-un articol ca cel de fata nu poti fi comprehensiv, vreau doar sa aduc la cunostinta anumite aspecte absolut necesare din punctul meu de vedere!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: