Prieteni,
In cele ce urmeaza voi schita cateva aspecte importante pe care orice manager trebuie sa le cunoasca despre contabilitate.
Sistemul contabil romanesc este de origine franceza si asta s-a intamplat pentru ca suntem, cultural vorbind, mai apropiati de ei decat de anglo-saxoni. Intre cele doua exista diferente, dar chiar nu ne intereseaza pentru ca… unde-i lege, nu-i tocmeala!
E important sa cunoasteti cateva conturi, ce vor sau ce fac ele si asa veti intelege mai usor un contabil.
121: Contul de profit/pierdere
Asa cum ii spune si numele, acest cont arata daca firma are profit sau pierdere. Intrucat acest cont este bifunctional, atunci cand avem sold credit, inseamna profit, iar cand avem sold debitor, inseamna pierdere.
Practic, acest cont e o balanta intre conturile de cheltuieli (601 la 698) si cele de venituri (701 la 786).
De aici incolo discutii sunt multe, daca stiti inceputul, incolo lucrurile incep sa aiba sens.
PS: cateva observatii!
-> O vanzare de produs finit, din punct de vedere al contabilitatii reprezinta un venit, chiar daca aceasta creanta va fi incasata mai tarziu sau in exercitiul urmator. Incasarea unei creante constituita in exercitiul precedent nu va genera un nou venit;
-> Un consum de energie reprezinta un cost pentru intreprindere chiar daca furnizorul va fi achitat pana la sfarsitul exercitiului. Plata furnizorului, in urmatorul exercitiu, nu va determina o noua cheltuiala pentru acest exercitiu, ci va reprezenta doar plata unei datorii;
-> Amortizarea anuala a imobilizarilor se include in cheltuielile de exploatare, dar nu au o influenta asupra trezoreriei, decat in situatia in care intr-o zi se impune inlocuirea unei masini complet amortizate, iar pentru aceasta se va efectua o plata.
281: Amortizarea
Amortizarea e o treaba foarte importanta intr-o companie si asta pentru ca este o cheltuiala pe care firma nu o efectueaza efectiv, deci nu afecteaza trezoreria. Daca este facuta planificat, scade profitul, implicit si impozitul pe profit.
Amortizarea apare deoarece anumite achizitii ale firmei sunt active si nu cheltuieli (cum ar fi achizitiile de calculatoare, utilaje, cladiri, masini, etc.). Fiecare categorie de active are o perioada determinata de amortizare (cladiri 50 ani, calculatoare 5 ani).
Interesant e ca amortizarea poate fi liniara, degresiva sau accelerata. Adica se poate amortiza tot odata (si scade drastic profitul, riscand chiar pierderei, ceea ce in bilant/istoricul firmei nu e ok) sau se poate face esalonat in ani. Astfel se diminueaza anual din cheltuielile aferente impozitelor sau varianta degresiva care aplica un coeficient in functie de perioada de amortizare a mijlocului.
371: Marfuri
In contul de marfuri intra absolut tot ce reprezinta o marfa, valoric vorbind. Valoarea marfurilor achizitionate, aduse de la terti, cele constatate plus la inventar sau primite gratuit, dar si valoarea donatiilor si a pierderilor din calamitati si valoarea terenurilor folosite pentru construirea de ansambluri de locuinte destinate vanzarii care sunt reclasificate ca si marfuri.
401 si 408: Furnizori si furnizori facturi nesosite
In 401 intra absolut tot ce ajunge in firma pe baza de factura fiscala (sau bon fiscal, dupa caz). Este contul de furnizori si pe creditul acestui cont se inregistreaza intrarile de marfuri, servicii prestate de terti, etc. In debit intra ceea ce „primim” de la furnizori, cum ar fi reducerile, diferentele favorabile de curs valutar, datorii prescrise sau scutite, etc.
408 e un cont important pentru ca daca ai inregistrari fara factura fiscala, ci doar cu aviz de insotire a marfii, atunci creste 408 care trebuie la final de luna sau cand vine factura sa fie mutat in 401.
411: Clienti
Daca mai sus era vorba despre furnizori, acum e vorba de clienti. Tot ce facturezi, sau, altfel spus, ce vinzi, intra in 411. Acest cont de activ se debiteaza cu ceea ce firma primeste si se crediteaza cu ce firma da (de exemplu, creantele acordate clientilor).
5121 si 5311: Conturi la banci in lei si casa in lei
Acum vorbim de bani. In contabilitatea americana, ambele inseamna „cash”. E firesc sa tii sumele mari intr-un cont la banca si sa nu ii tii in numerar. In ultimii ani asta a fost si tendinta in Romania, tot ce e ban sa fie numit lichiditate, indiferent de forma fizica a acestuia.
Lucrurile sunt mult mai complexe, din acest motiv existand contabilii pe lume si gasindu-si locul, mai ales in vremurile noastre.
Urmatorul material va fi mai putin „tehnic” si mai cursiv in exprimare, dar un manager are nevoie si de informatiile de mai sus!