Mic ghid practic la Roma

Roma, orasul etern, acest caput mundi care „fara mila” fura inimile celor ce o viziteaza, pe langa clasicele si inegalabilele frumuseti precum Fontana di Trevi, Colosseo sau Pantheon, ofera si alte minuni demne de vazut macar odata in viata!

Prin acest „mic ghid practic la Roma” imi propun sa aduc in vedere cateva locuri pe care le-am vizitat de mai multe ori in perioada locuita la Roma sau in vacantele ulterioare acelei perioade.

Asadar, daca ajungi la Roma poti sa stai linistit ca in limba română te descurci fara probleme. Undeva la 10% din cei din Roma (rezidenti/lucratori) sunt din Romania.

Daca esti cu masina, pe linia alba parchezi gratis (dar e foarte rar), pe albastru e contra cost, iar pe galben nu parchezi. Oriunde ai parca (fie si putin pe trecerea de pietoni sau langa o parcare liniata cu albastru, dar NU pe galben), plateste parcarea (chiar daca platesti mai putin decat stai e important sa lasi tichetul pe bord, la vedere).

Daca nu esti cu masina, cand circuli cu trenul sau cu autobuzul, CUMPARA bilet. Ok, daca arati ca un turist 🙂 si nu ca un român, urât de mare parte din organele abilitate din administrație (politie, controlori, etc.), poti sa nu iti compostezi biletul, iar cand vine controlul motivezi ca era aglomerat/nu ai stiut unde. DAR, e important sa posezi un bilet valid.

Recomandarile mele:

1. Piazza Garibaldi (area Gianicolo) – este un loc super ce ofera o priveliste minunata asupra Romei (partea estica [Colosseo, Vittorio Emanuele, etc] si partea vestica [Vaticano]). Precum in imaginile urmatoare.

 

2. via Nicolo Piccolomini. Aceasta strada aflata la ~5minute de mers cu masina de Piazza Garibaldi ofera o experienta inedita! Este vorba de strada pe care cand mergi in sens opus Vaticanului, acesta se apropie de tine pana aproape sa te atinga, iar cand mergi inspre el, se indeparteaza. Recomand aceasta experienta by car.

3. Gelateria „La Romana”. Oriunde, oricand vedeti, e cea mai buna inghetata din Roma (toata lumea zice asta!).

4. Cartierul evreiesc – e un loc ce se incadreaza perfect in armonia orasului etern, iar Sinagoga (a 3a ca si dimensiune din Europa) alaturi de muzeu, sunt un loc placut unde se pot petrece 2-3 ore. In imaginea de mai jos, sus, locuiesc oameni (apartamentele apartin evreilor). Largo di Torre Argentina este aproape si recomand vizitarea acestuia!

5. Piazza Bucarest – se afla in Villa Borghesi, iar de langa aceasta piazza se poate admira orasul. Piazza del Popolo pe o parte, Piazza di Spagna pe partea cealalta.

6. In afara Romei, la aproximativ 2 ore de mers cu masina, se gaseste Bagnoregio di Viterbo (sau „La Citta che muore”). Un loc deosebit, splendid!

7. Eataly e un loc absolut fantastic! O cladire imensa, pe vreo 3 nivele, unde gasesti de la supermarket pana la fabrica de bere. Restaurante vegan/vegetariene, pizzerie, restaurant regular, etc. Produc acolo de la faina pana la bere/vin. E o experienta care se poate intinde pe o zi intreaga. Ma refer la locatia de la Ostiense (chiar langa gara).

8. EUR – de la parc si pana la forma fascista a Colosseului sau Vaticanului, toate disponibile la o plimbare relaxanta. Zona EUR, construita de Mussolini, se gaseste in partea de Sud a Romei si este accesibila atat cu mijloacele de transport in comun cat si cu masina (parcare gratis).

9. Scala Sancta – este, conform legendei, scara pe care Iisus Christos a urcat-o in genunchi cand a fost rastignit. Se afla exact langa Basilica San Giovanni Laterano.

10. Ak Bar, Trastevere – pe Trastevere, pe o straduta atat de specifica centrului vechi al Romei, se gaseste acest bar cu un design minunat. Atmosfera e una prieteneasca, iar obiectele vechi din interior confera spatiului un vibe aparte. Daca va uitati atent, la coltul strazii (cca. 20m) vedeti in cladirea dinspre soseaua principala o coloana incorporata in fundatia cladirii. Este o coloana furata din Colosseo cu multe sute de ani in urma. Barul este cel din imagine.

Alte sfaturi utile: apa in Roma este gratis (la ciusmele, destul de frecvente). Apa in Italia, la supermarket este foarte ieftina (~0.9euro/bax apa plata 0.5l; 0.4euro/1,5l San Benedetto). Atentie la portofele! Evitati vanzatorii ambulanti (de flori, poze, alte chilipiruri). Nu te astepta sa iti placa pizza din prima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: