Stii momentele alea in care simti ca tu esti miezul si ca totul depinde numai de tine? Cand ai impresia ca cei din jurul tau doar te tin in loc iar buna ta dezvoltare este incetinita de ritmul scazut de crestere al celor din grup? Daca raspunsul este NU, felicitari! Nu ai ajuns in punctul in care sa te consideri prea puternic sau poate ca nici nu te-ai gandit la asta.
Indiferent de cum privim entitatile, ca persoane, companii, state, continente, toate formeaza un intreg si, deci, se rezuma totul la unul singur. De exemplu, o persoana este formata din ceea ce a facut, ceea ce face si ceea ce isi doreste. Sunt trei elemente incorporate care definesc o singura persoana, pe tine. In cadrul unei tari sunt tot vreo trei elemente dominante precum populatia, economia, politicul, dar toate sunt facute de prima categorie, adica de oameni. Toti oamenii, la un loc, alaturi de traditii, idealuri si valori formeaza natiunea, tara.
Dar acum revenind la subiectul acestui articol, cu totii avem momente in care simtim ca zona de confort nu ne mai ofera confortul de care avem nevoie si lucrul asta e al naibii de benefic! Ce facem in situatiile astea? Avem tendinta de a actiona rational sau… exact, irational. Ne schimbam jobul, ne facem un tatuaj sau bagam un „joint” ca sa ne linistim dorinta de schimbare.
Chestiuni de genul asta se intampla si la nivelul „macro”, ca sa spun asa. Adica si in cadrul unei tari la un moment dat se doreste o schimbare care apare din considerentul „supraputerii”. Cand simti ca cei din jurul tau iti gresesc traiectoria. Ce ajungi sa faci? #Brexit! Faci un referendum ( ca deh, democratie, poporul dicteaza), analizezi mai putin logic miscarea, si ajungi in 2-3 zile de la referendum sa faci petitie online prin care sa ceri un al doilea referendum pentru ca desi NU ai iesit inca din UE… efectele se simt. Ajungi sa ceri oamenilor de rand sa schimbe EURO pe Lire Sterline, sa vina un weekend in UK si sa se distreze pentru ca… e cu 17% mai ieftin!
Cand pleci de langa grupul care considerai ca te trage in jos, grupul va incepe sa o faca! Mai ales cand tu ai economia bazata pe imigranti care produc mai mult servicii decat bunuri si in care consumismul e motorul economiei!
Asadar, calculeaza-ti bine puterea in comparatie cu altii si priveste-i, pe cei din grupul tau, ca un tot unitar si nu indiviual atunci cand te compari cu ei. Epoca marilor individualisti (de exemplu inventatori) a trecut, acum suntem in epoca echipelor si doar uniti putem dezvolta sustenabil!