Am o super idee de afacere! Cum o testez?

Salut! Experientele mele de pana acum mi-au dovedit ca se intampla sa ai o super idee de afacere, dar care e super doar pentru tine si alti cativa prieteni care cred in tine. Piata, insa, care este extrem de complicata si dificila, nu o accepta atat de usor pe cat te asteptai.

Despre piata

Piata, adica consumatorii, au devenit foarte  pretentiosi in ultimul timp. Daca totul pe piata incepea de la nevoia consumatorilor, de la ce isi doreau acestia, ulterior aparand oferta pe piata, in ultimii ani (poate 20) observam o tendinta inversa a pietei. Producatorii sunt cei care „imping” produse pe piata, formand apoi nevoia consumatorilor. Caz concret, Apple a lansat iPhone 5, de exemplu, nu cred ca piata a reactionat imediat spunand ca are nevoie de nu stiu ce imbunatatire pe care a avut-o iPhone 5s. Acest din urma produs a aparut doar pentru a creste incasarile, fiind imbunatatit cu ceva ce nu satisface o nevoie reala.

Nu voi aduce in discutie despre cat de pretentiosi sunt consumatorii de cand cu globalizarea, Amazon sau cat de sensibili sunt la preturi daca aducem in discutie si Alibaba.

Despre idei

Ideile astea au si ele de multe ori o problema. De cele mai multe ori aceasta problema este ca cel care are ideea nu este puternic ancorat in domeniul cu pricina. Adica e doar o opinie asupra unui fapt care nu are rezolvare din punctul lui de vedere, dar nefiind nicicum o nevoie reala a consumatorilor. Este, ca sa spunem asa, o nevoie ireala a consumatorilor, adica doar ceva optional care poate fi consumat de cei care vor altceva (precum cei cu iPhone 5s).

Despre testarea idei

Hai sa intram in paine! Cum facem ca sa testam, totusi, ideea noastra fara a suferi pierderi financiare prea mari? Preferabil chiar fara pierderi financiare!

Sa stii ca daca faci Google research-uri din plin s-ar putea sa nu fie prea util pentru ca pot fi si altii poate au avut o idee la fel de buna ca a ta, sau chiar mai buna, dar nu se pricep atat de bine la SEO, iar ideea lor e cine stie la a cata pagina pe Google. Sau, mai rau, si frecvent intalnit, ceea ce el sau tu aveti in minte sa fie diferit de cum percepe consumatorul, in fond fiind aceeasi nevoie, aceeasi problema, dar interpretata altfel.

-> vorbeste cu oameni! E foarte important sa vorbesti cu cat mai multi oameni din domeniu. Nu sa le prezinti ideea in detaliu, dar sa vezi daca exista nevoia identificata de tine.

-> cumpar-o! Pune-te in locul consumatorului, tu ai cumpara asta? Daca da, ce ai face cu ea?

-> analizeaza piata! Cauta bine, bine si vezi cum se rezolva, totusi, nevoia oamenilor pana sa apara ideea ta. Oare de ce nu mai sunt si altii?

-> cere finantare! Cere finantare, da! Chiar daca ai banii necesari, cere altor oameni cu bani sa iti finanteze ideea. Cel mai simplu o poti face mergand la banca si avand un plan de afaceri. Solicita o finanatare pentru ideea ta si vezi daca da si cat iti ofera banca. Un raspuns negativ e un pas inainte! Gandeste-te ca ai fi putut sa te avanti in acest business, iar el sa nu mearga. Unii oameni cu asta se ocupa si vad lucrurile mult mai obiectiv decat tine.

Imaginea de mai jos mi se pare foarte buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.Required fields are marked *

%d blogeri au apreciat: